UN NEGOCI, QUATRE GENERACIONS I MÉS DE 100 ANYS D'HISTÒRIA
Puig Giralt és actualment un negoci familiar resultat de quatre generacions de comerciants amb més de cents anys d’història, amb la particularitat que amb un enllaç matrimonial entre Robert Arbossé Alsina i Paulina Puig Motas el 18 de setembre de 1949, es van unir les terceres generacions de dues nissagues de comerciants diferents, una procedent de Cassà de la Selva i l’altra d’Albons. Aquesta unió va suposar que Robert Arbossé, que treballava a la botiga tèxtil de Cassà de la Selva, passes a treballar a la botiga tèxtil de Girona.
Família Arbossé de Cassà de la Selva
A finals del s. XIX, María Esteva Oliveras va quedar vídua de Pere Arbossé Coll. La necessitat de sobreviure econòmicament la va portar a vendre roba a les cases de pagès pels voltants de Cassà de la Selva (Gironès).
El seu fill, Ricard Arbossé Esteva es va adonar que la seva mare s’hi guanyava bé la vida i s’hi va unir. Van començar a anar a fer mercats amb un carro pels pobles del voltant, tot i que seguien anant a vendre a les cases de pagès. Els teixits que no venien durant el dia els guardaven a casa seva per seguir venent l’endemà.
El 1913 va morir Maria Esteva Oliveras, però el seu fill Ricard Arbossé va seguir amb el negoci. Durant aquesta època Ricard es va casar amb Angelina Alsina Tarrenchs, amb qui va tenir dos fills, en Ferran i la Irene. Ricard i Angelina van llogar, i més tard comprar, un establiment on el 1922 van obrir la botiga la qual li van posar el nom de Teixits Arbossé, tot i que popularment es coneixia amb el nom de La Lluna. Van establir la seva llar just a sobre la botiga, i quan ja hi vivien, van néixer tres germans més: en Robert, la Maria Gràcia i en Josep Maria.
Quan Ricard Arbossé es va jubilar el 1941 va deixar el negoci en mans d’en Robert, així que a partir del 1942 ell n’era el propietari. Durant aquesta dècada va conèixer a Paulina Puig Motas, filla dels propietaris de magatzems Puig Giralt. El 1949 es van casar, i Robert va decidir deixar la botiga en mans dels seus germans petits el 1951, d’aquesta manera es podria introduir al negoci familiar dels seus sogres amb la seva muller. Van estar tramitant el canvi de titularitat del negoci de Cassà de la Selva el 1952, així a partir del 1953 Maria Gràcia i Josep Maria van continuar amb l’empresa. Van seguir en el negoci fins al 1969 que per problemes de salut van haver de tancar.
Família Puig Giralt d'Albons
L’Emili Puig Fábrega i el seu germà, Narcís Puig Fábrega treballaven de barbers, al carrer Olivera del poble d’Albons (Baix Empordà).
Un dia, l’Emili va anar a una coneguda fàbrica de Barcelona, i hi va comprar una peça de roba, unes tisores i una cana. Va tornar al poble i des d’aquest va anar a vendre roba a les cases i pobles del voltant. Així que a partir del 1906, Emili va començar l’activitat comercial. Veient que amb aquest negoci se’n sortia bé econòmicament, tornava a Barcelona quan se li acabaven els teixits per comprar-ne més.
L'Emili guardava els teixits a casa seva, on amb el temps va obrir una botiga, des d’on també anava a fer mercats i venda ambulant pels pobles de la comarca.
Va començar a vendre roba a metres, i amb el temps va acabar tenint veïnes cosint camises i pantalons per ell. Emili es va casar amb Elvira Giralt Font. La parella va establir la seva llar a les plantes superiors del mateix edifici. Van tenir sis fills: Rosa, Narcís, Ricard, Cayetano, Magda i Emilio. Quan els fills van tenir l’edat van ajudar a la botiga, i acompanyaven al seu pare als desplaçaments per la comarca. L’Emili va arribar a ser molt conegut en el poble i arreu de l’Empordà; se’l coneixia com “El sastre d’Albons”.
Narcís Puig Giralt, conegut com “El marxant d’Albons”, i “El mariner” al poble de Roses. Va ser qui acompanyava al seu pare a vendre als mercats. El 1927, Narcís es va casar amb Anna Motas Grau, i poc després van tenir dues filles: Paulina i Elvira.
Cayetano Puig Giralt, de jove va ajudar a la botiga familiar, i també acompanyava al seu pare a fer mercats. Cayetano es va casar amb Joana Saló Puig. Poc després de casar-se Cayetano i Joana, es van traslladar a Olot. El 1933, coincidint amb el naixement del seu fill Emili Puig Saló, van obrir una botiga tèxtil amb el nom de Tejidos Cayetano Puig.
Emilio Puig Giralt va treballar al negoci familiar d’Albons. Es va casar amb Maria Pou Calmó i va tenir una filla, Pepita Puig Pou.
El 1940 va morir Emili Puig Fábrega, i a partir del 1941 Narcís Puig Giralt va passar a ser el propietari de la botiga familiar d’Albons.
Narcís volia obrir una botiga a una altra localitat, així que, juntament amb la seva dona, van començar a buscar un lloc on establir botiga i la seva llar, finalment van anar a Girona. El 2 d’octubre de 1942, van obrir-hi una botiga amb el nom de Magatzems Puig Giralt.
Quan Narcís va obrir la botiga de Girona, l’Emilio Puig Giralt es va fer càrrec de la d’Albons, així que a partir del 1945 ell n’era el propietari.
Narcís tot i que tenia la botiga de Girona seguia anant a mercats, el 1965 van llogar un local del carrer Sant Pau de Figueres, aquest només s’obria els dijous, quan es feia el mercat a la Plaça Triangular. El 1981 van decidir obrir botiga fixa a la ciutat.
L’Emilio el 1965 va obrir una botiga més gran a l’Escala, pensada pel turisme, però finalment va tancar la d’Albons, aproximadament el 1980 per seguir amb la de l’Escala.
Paulina Puig Motas va aprendre l’ofici al costat dels seus pares a la botiga. Més tard va conèixer a Robert Arbossé Alsina, fill de la família de comerciants de Cassà, es van casar el 1949, i Robert es va unir al negoci familiar de la seva muller. Van tenir dos fills: Narcís i Ricard.
Pepita Puig Pou, va ajudar al seu pare en el negoci d’Albons, i més tard al de l’Escala. Pepita i Josep van tenir dos fills: la Marta i en Josep Maria. Marta Anguila Puig, va ajudar a la botiga totes les vacances d’estiu des dels dotze anys fins als trenta-dos, moment que se’n va anar a viure a Barcelona.
El 1970 quan Narcís Puig Giralt va morir, la botiga de Girona va passar a la seva filla, Paulina. Robert, l’home de Paulina, va patir una afecció de cor, la qual el va fer reduir la seva activitat delegant així feines als seus fills.
El 1972, Cayetano Puig Giralt va morir, així que a partir del 1975 Emili Puig Saló va passar a ser el propietari de la botiga d’Olot, però la seva mare el seguia ajudant. Emili Puig Saló va restar solter i al jubilar-se, el 1998, va tancar el negoci d'Olot per falta de continuïtat.
Quan Paulina Puig Motas mor, el 1984, Robert n’era l’hereu, però va renunciar a la titularitat del negoci de Girona a favor d’en Narcís i va cedir la gerència de la botiga de Figueres, que anava al seu nom, al seu fill Ricard.
Amb la jubilació de Emilio Puig Giralt, aproximadament als anys 90, la seva filla, Pepita, es va fer càrrec de la botiga de l’Escala juntament amb el seu marit. Finalment Pepita Puig Pou es va jubilar el 2011, donant d’aquesta manera el tancament de la botiga de l’Escala.
Narcís Arbossé Puig i la seva dona Maria Riu Corcoy van estar treballant a la botiga de Girona fins el desembre de 2018, moment que van decidir jubilar-se i va suposar el tancament de la botiga de Girona.
Ricard Arbossé Puig i la seva dona Mari Ripoll Solé van anar a viure a Figueres per continuar amb la botiga. Actualment és l'últim establiment que queda obert amb el nom de Puig Giralt.