top of page
  • Writer's pictureJudit Arbossé i Ripoll

Narcís Puig Giralt - Puig Giralt: Història d’una empresa familiar centenària

Updated: Feb 5, 2021

Narcís Puig Giralt

(Albons 04.06.1904 - Girona 21.12.1970)Narcís, fill d’Emili Puig Fábrega i Elvira Giralt Font, va néixer el 1904 al poble d'Albons (Baix Empordà). Va créixer al poble d'Albons. I quan va tenir l’edat, va començar a ajudar a la botiga tèxtil dels seus pares, situada al carrer Dr. Ramon Martí núm. 8 del mateix poble d’Albons. Narcís, com els seus germans, eren la segona generació del negoci familiar.


Germans Puig Giralt; Emilio, Magda, Cayetano, Narcís i Rosa

També acompanyava al seu pare en els desplaçaments per la comarca, per fer la venda ambulant. A Narcís Puig Giralt, se’l coneixia com “El marxant d’Albons”, i “El mariner” al poble de Roses, ja que va fer el servei de marina en aquesta localitat.

El 1927 Narcís es va casar amb Anna Motas Grau. La parella van tenir dues filles, Elvira i Paulina Puig Motas.


Anna Motas Grau i Narcís Puig Giralt

El 1940, amb la mort d’Emili Puig Fábrega, la botiga d’Albons va passar al seu fill Narcís.

Narcís volia obrir una altra botiga a una altra localitat, així que, juntament amb la seva dona, van començar a buscar un lloc on establir botiga i la seva llar, finalment van anar a Girona. On van llogar i més tard comprar un establiment de l'antiga Rambla Verdaguer, actual Plaça Catalunya núm. 4. En aquest local antigament s'hi havia trobat la Sastreria Mateu i la Perruqueria Samsó. El 2 d'octubre de 1942, van obrir-hi una botiga amb el nom de Magatzems Puig Giralt.
Edifici on estaven situats la Sastreria Mateu (a l'esquerra) i la Perruqueria Samsó (a la dreta)Quan Narcís va obrir la botiga a Girona, l’Emilio Puig Giralt (el germà petit de Narcís), es va fer càrrec de la botiga d’Albons.

Puig Giralt es va fer famosa a Girona per la seva intensa campanya publicitària de premsa i ràdio, muntada amb criteris molt renovadors i avançats. Van començar a vendre peces de roba a metres i camises fetes a mida per Anna Motas. De mica en mica van anar incrementant la venda d’articles de confecció i reduint la venda de peces. Va ser la segona botiga de Girona a vendre peces de roba de confecció ja fabricada. L’any 1950 la botiga va fer ampliacions obrint una sala a la primera planta, i el 1960 es va inaugurar una segona planta. Durant aquesta època l’establiment ja tenia roba per a home, dona i nens, teixits de peça i roba per a la llar.Narcís tot i tenir la botiga de Girona seguia anant a fer mercats. El 1965 van llogar un local del carrer Sant Pau de Figueres (l’antiga “Can Galter”, i més recentment oficina de “La Caixa”), aquest només s’obria els dijous, quan es feia el mercat a la Plaça Triangular. Fins i tot va provar d’obrir una botiga a Barcelona juntament amb un altre soci.

Entrada de l'establiment del Carrer Sant Pau, amb les venedores de la parada. A la dreta Maria Albertí, dependenta de Puig Giralt a Figueres.


El 1970, amb la mort de Narcís Puig Giralt, la botiga de Girona va passar a la seva filla Paulina.

Narcís Puig Giralt i Paulina Puig Motas
 

Arbre genealògic de la família d'Albons i la família de Cassà de la Selva:120 views

Comments


vichy logo_edited.png
bottom of page